TRI GLAVNA UZROKA DEPRESIJE

Spektar - Društvo

depresija
1. SAMOOKRIVLJAVANJE

Ako sami sebe neprestano kritizirate i mrzite, te smatrate da na svijetu nema goreg živog bića od vas, siguran ste kandidat za depresiju. Sve dok si od svakog problema stvarate mali pakao, nema nikakve razlike u tome što je razlog vašeg samookrivljavanja, bilo da je riječ o tome što niste unaprijeđeni na radnom mjestu, ili o tome što niste postali pobjednik u godišnjem kuglačkom prvenstvu, ili pak samo o tomešto vas je netko propustio pozdraviti. Ako zbog toga budete krivili sebe, depresija je već na vidiku. I ako si zbog svega toga budete dovoljno dugo predbacivali, nedvojbeno ćete postati uznemireni, na rubu suza, mučaljivi i neraspoloženi, a možda ćete poželjeti i da se bacite u najbližu rijeku.

Ako se pak budete samo malčice krivili za nešto, osjećat ćete se samo nelagodno i u svakom slučaju neraspoloženo. To stanje nije tako ozbiljno, ali vam može pokvariti večernji izlazak, uništiti posjet ili zabavu, te ozlovoljiti ljude oko vas.


2. SAMOSAŽALJENJE

Drugi je najbolji način da padnete u depresiju taj da počnete sažaljevati sebe. Ronite li suze zbog toga što su se prema vama nepravedno ponijeli, uskoro ćete postati potišteni. Napravite li paćeničko lice kako biste potaknuli suosjećanje drugih ljudi, već ste na putu k depresiji. Mislite li da vam svijet mora pružiti dostojan način života, i ustanovite li kako je pri tom nepravedan, već ste u depresiji.

Za mnoge će to ljude predstavljati pravo iznenađenje, ali je krajnje vrijeme da shvate kako su svi ti zahtjevi – da se s njima pravedno postupa, da njihova ljubaznost bude uzvraćena ljubaznošću, i da svijet bude uglađen – zapravo neurotični. Ako vjerujemo u te besmislice, postat ćemo bez ikakve sumnje potišteni; bit ćemo povrijeđeni i ljuti ako se stvari ne budu odvijale onako kako mi to zamišljamo.

Ako želite naučiti izbjegavati depresiju, morat ćete svhatiti da je nepravedno i nezahvalno ponašanje u zamjenu za vašu pažnju i ljubav prije pravilo nego izuzetak. Što brže budete shvatili da stvari u svijetu nikada neće biti drugačije, prije ćete postati zdravijom osobom.


3. SAŽALJENJE PREMA DRUGIM OSOBAMA

Jednako kao što možete pasti u depresiju kada slomite nogu, možete postati potišteni i onda kada netko drugi slomi nogu. U svijetu nevoljama nema kraja, pa je on stoga pun prilika za poistvovjećivane s milijunima sirotih duša, a da se ne govori o brigama i nevoljama uže obitelji. No ako budete sažalijevali dijete koje hoda na štakama, čovjeka kojem je izgorio krov nad glavom, majku koja je u ratu izgubila sina, postat ćete jednako potišteni kao da za to okrivljujete sebe, ili kao da se radi o vama samima pa se zbog toga morate sažalijevati. Bez obzira na to što ju je izazvalo, u svim slučajevima riječ je o istoj depresiji koja može postati jednako duboka kao i sama bol. No u jednu stvar možete biti sasvim sigurni: bol koju osjećate je bol najgore vrste.

27. srpnja 2010.

dr Paul Hauck- "Depresija"

 


HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute