SEVERINA SVAKIDAŠNJICE

Spektar - Društvo

Mislim da i nije teško objasniti toliku popularnost Severine, turbo-folka, sapunica, glamoura, pa i kiča diljem Lijepe naše. Svakodnevne recesijske i depresijske muke sve spomenuto, makar i nakratko, nekako se tako premoste. Pobjedu je odnio konzumerizam, novac, izgled, duh se, pa i duša negdje su se zatomili, živi se, kako bi se reklo od danas do sutra, sve je postalo relativno, krajnje neizvjesno i nitko ne želi propustiti prigodu užitka u današnjem danu, a sutra što bude. Svi oni koji razumiju te emocije i potrebe današnje, naravno ne samo hrvatske čeljadi od političara do estradnih zvijezda, pobjednici su. Jedna od njih je i Severina. A evo i zašto. /Bajro Sarić/

Severina je najpopularnija hrvatska pjevačica, koja javnost zabavlja i provocira svojim stihovima, ljubavnim životom i modnim kombinacijama. Nakon što je na Dori 2006.  otpjevala "Moja štikla", budno se pratilo svako njezino pojavljivanje, a sve cipele visokih potpetica u kojime bi se pojavila komentirale su se i kopirale. Pored toga, haljine koje ona obuče, veliki broj Hrvatica bi želio imati u svojem ormaru, a njezina "seljačka" kombinacija bijelih čarapa i crnih štikli postala je svojevremeno apsolutni modni trend.

Uz njezino ime u posljednje vrijeme često stoji atribut provokativna. Kako cijela zemlja s velikim nestrpljenjem očekuje njezino vjenčanje, Severina ga je i priredila. Pojavila se u raskošnoj vjenčanici, ali bez mladoženje. Koketirala je i s vjerskim simbolima i time izazivala različite reakcije vjerske zajednice, slično kao Madonna kada se "razapela" na staklenom križu s krunom od trnja na glavi na Olympic stadionu u Rimu. Iako je Madonna daleko ekstremnija, njezin utjecaj na Sevin stil je itekako vidljiv.

Pjevačica tvrdi kako oblači ono što joj se sviđa, da je najvažnije da je žena sretna pa onda to treba i pokazati. Neosporno je da je Seve hodajuća reklama za sve što odjene i muza brojnih domaćih dizajnera. Iako će joj neki zamjeriti kako ponekad izgleda kao pjevačica turbofolka, ipak je, uvelike zahvaljujući i tijelu na kojem bi joj pozavidjele i dvadesetogodišnjakinje, u središtu pozornosti gdje god se pojavi.

Gotovo svaka poznata Hrvatica koja se tu i tamo na nekom događanju pojavi dobro odjevena bude nazvana modnom ikonom. No, za tu titulu potrebno je mnogo više od povremen dobre kombinacije, potrebna je hrabrost, smionost i kreativnost. Sviđao se nekome ili ne Severini stil, ne može joj se osporiti da hrabrosti ima.

2009-08-06 

I.M.L. www.index.hr

 

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute