ZAPOČNITE DAN DOBRIM DORUČKOM

Spektar - Društvo

dorucak

Doručak je izuzetno važan svima, te izravno utječe na cjelokupno zdravlje, ali i na ukupne dnevne sposobnosti poslovnog čovjeka. Radi se o ranojutarnjem punjenju organizma energijom. Kao što automobil treba gorivo kada je spremnik prazan, tako čovjek ujutro treba napuniti svoje spremnike. Nakon 8 do 12 sati bez obroka , tj. od jučerašnjeg ručka ili večere, vaše tijelo treba popuniti svoje potrebe za glukozom, poznatijom kao šećer u krvi. A šećer u krvi je primarni izvor energije za Vaše tijelo mozak.

Istraživanja pokazuju da osobe koje bogato doručkuju imaju više snage i izdržljivosti, te bolju koncentraciju i sposobnost rješavanja problema. S druge strane, oni koji preskaču doručak često se osjećaju umorno, razdražljivo i nemirno već u rano jutro. Doručak je bitan za zdravlje odraslih i djece jer se njime osigurava dnevna potreba za vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima.

Nemojte zaboraviti tko bi sve trebao jesti doručak u Vašoj obitelji. Na prvom mjestu Vi sami! Isto je tako vjerojatnije da kada djeca vide roditelje kako doručkuju i ona sama će redovito doručkovati. Osim toga zajednički obiteljski doručak učvršćuje obiteljsku zajednicu.

Znamo da ujutro nemate puno vremena. Ali ako za sve morate pronaći vrijeme, tada je to na prvom mjestu vrijeme za doručak. Što doručkovati ujutro? Bogatstvo namirnica kojima raspolažemo u Hrvatskoj je neizmjerno! Na prvom mjestu preporučujemo tradicionalne domaće namirnice koje dolaze iz Vašeg podneblja i koje su prema Vašem ukusu.

Evo i nekoliko savjeta za zdravi doručak:

1. Cjelovite žitarice s voćem i mlijekom

2. Cjelovite žitarice uz čašu jogurta

3. Jaja. Domaći naresci. Puno svježeg voća i povrća

4. Zeleni čaj, prirodno cijedeni sok

5. Izbjegavajte veće količine šećera bilo koje vrste: bijeli, smedji, med, bijeli kruh itd.

6. Jedite što češće integralni kruh

7. Što češće jedite domaću hranu iz Vašeg podneblja

6. kolovoza 2010.

www.kvantum-tim.hrHNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute