IRITANTNO U HOTELIMA

Spektar - Turizam

hotel

Australski The Age objavio je top listu 10 najiritantnijih stvari u hotelima. Putujete li često, bez obzira na to odsjedate li u luksuznom hotelu ili nekom prosječnom, i sami znate da tisuću stvari može poći krivo i da postoje brojne sitnice koje vam, čak i na odmoru, dignu živac.

1. Doručak se poslužuje od 7 do 8 sati

Doručak je obično uključen u cijenu noćenja, a strogo određeno ranojutarnje vrijeme serviranja obično rezultira time da ga u 90 posto slučajeva - propustite. Zašto? Ukoliko ste na odmoru, zadnje što vam pada napamet je uključiti budilicu koja će vas nemilosrdno prenuti iz sna jer je "vrijeme hranjenja". Pogotovo ako ste noć ranije do 5 ujutro uživali u čarima noćnog života. Baš iz tog razloga neki su hoteli pomaknuli vrijeme serviranja doručka sve do 11 sati, ali je znatno veći broj onih koji se ne obaziru na stvarne potrebe i želje svojih gostiju.

2. Kupaonice iz noćne more

Čak i u hotelima sa četiri ili pet zvjezdica koji put zaborave da je i kupaonica sastavni dio luksuzne sobe. Osim što je nužno da kupaonica bude čista, koji put gostima zasmetaju i detalji kao što su nedostatak prostora, loš raspored elemenata ili pak držač sapuna izvan tuš kabine umjesto u njoj.

3. Naknade za "hotelske troškove"

Često na hotelskom računu otkrijete i famoznu stavku "hotelski troškovi". Što god da su, morate ih platiti kao dio usluge uz noćenje i hranu, iako vam nitko u hotelu obično ne zna objasniti što se konkretno ubraja u tu naknadu.

4. "Ne smetaj!"

U hotelu na vrata možete postaviti oznaku "Ne smetaj!", ali problem nastaje što ih mnoge od hotelskih sobarica i čistačica ignoriraju - ona sobe planira pospremiti primjerice između 10 i 12 sati i ne tiče je se imate li vi želju baš u to vrijeme odrijemati. Sve neugodne situacije sa upadanjem hotelskog osoblja u sobe ne treba ni spominjati.

5. Pristup internetu je besplatan, osim u luksuznim hotelima

Ironično, ali istinito. Odsjednete li u jeftinijem hotelu obično imate besplatan wireless pristup internetu, dok u luksuznim hotelima imaju čudnu naviku korištenje interneta naplaćivati po satu ili danu i to po astronomskom cjeniku.

6. Vrijeme prijave i odjave u hotel

Iako je u posljednje vrijeme u hotelima vrijeme odjave znatno fleksibilnije, velik je broj onih koji i dalje očekuju da sobu napustite do 10 sati. Još iritantnija je činjenica što vam, ako slučajno zaspite i prekoračite vrijeme odjave za 30 minuta, u hotelu naplate poludnevni boravak. Kad je riječ o vremenima prijave u hotel, s nekadašnjih 13 ili 14 sati, ona su sve češće u hotelima pomaknuta na 15 ili 16 sati.

7. Veće ne znači nužno i bolje

U velikim hotelima sa mnogobrojnim gostima često će vam se dogoditi da zapnete u redu čak i kad poželite nekoga od osoblja upitati najjednostavnije pitanje. Tu je prednost manjih hotela, u kojima se osoblje prema svakom gostu odnosi s puno pažnje.

8. Tanki zidovi i buka

Tankoća zidova najveći je problem u hotelima koji su u tu svrhu prenamijenjeni iz zgrada, a ne prvotno planski građeni kao hoteli. Koji put imate osjećaj da su "zidovi od papira", a da automobili umjesto niz ulicu jure direktno kroz vašu sobu. Još ukoliko imate i bučne susjede u sobama oko vas, ugođaj je potpun.

9. Zaprimili smo vašu pritužbu, ali nećemo ništa napraviti po tom pitanju

Kad se požalite na nešto u hotelu, obično vas netko od osoblja dočeka sa namještenim smiješkom "punim razumijevanja". Koliko god klimali glavom na vaše pritužbe, obično ste ludi ako ste i pomislili da će nešto biti učinjeno po tom pitanju. Uostalom, nakon vas će ionako doći novi gosti koji možda neće ni uočiti to što vama izrazito smeta pa zašto bi se uopće itko zamarao vašim pritužbama?

10. Koliko jastuka trebate?

Iako ovo zvuči kao potpuno nevažno, The Age je ovo pitanje uvrstio na 10. mjesto svoje liste najiritantnijih stvari u hotelima. Ono što ih muči je pitanje: Zašto u luksuznim hotelima imaju toliku potrebu zakopati krevet ispod mnoštva jastuka?

 

10. svibnja 2010.

www.index.hrHNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute