Nota bene

IN MEMORIAM: DUNJA JANJIĆ

 
 
Poznata dubrovačka arhitektica Dunja Janjić preminula je, nakon duge i teške bolesti u 58. godini. Niz godina bila je vlasnik ugledne arhitektonske tvrtke Dunja Design d.o.o. prepoznatljive po nizu projekata turističkih objekata, privatnih kuća i stanova. Svi realizirani projekti nose pečat Dunjinog osebujnog stila, smisao za funkcionalnost i estetiku i skladno se uklapaju u tradicionalnu dubrovačku arhitekturu i osjećaj za prostor. Osim stručnosti, Dunja je bila vrlo susretljiva, blaga i vrijedna osoba, koja unatoč višegodišnjoj teškoj bolesti nikad nije odustajala, hrabro se nosila sa svim nedaćama, a na svoj način dio je i onog najboljeg u suvremenoj dubrovačkoj  arhitektonskoj, ali i kulturnoj baštini. Smrt je prekinula u ostvarenju nekoliko većih projekata na dubrovačkom području, u punoj stvaralačkoj snazi, u sprezi znanja i iskustva.
 
Bajro Sarić
 

TURISTIČKA KARTICA



 
Novost ovoljetne turističke ponude pojavila se u vidu turističke kartice. Ideja mladog dubrovačkog poduzetnika iz tvrtke Typhon na djelu bi se svakako trebala pokazati svrsishodnom - kako za goste tako i za sve koji se uključe u ovaj zanimljiv sustav promidžbe, popusta i profita.
 
Što je zapravo turistička kartica? Sredstvo čijom kupnjom gost, osim informacija i preporuka dobiva popuste za privatni smještaj, restorane, izlete i slično. Oni koji prodaju karticu dobivaju postotak od prodaje. Oni čije usluge gost posredstvom kartice koristi dobivaju promidžbu i korisnike svojih usluga, koje dobivaju u zamjenu za popust na te iste usluge. Kartice bi se uskoro trebale naći na recepcijama hotela, u turističkim agencijama i ostalim prodajnim mjestima u Dubrovniku i Županiji, a namjera je proširiti je na čitavu Hrvatsku.
 
U borbi za konkurentnost na kriznom turističkom tržištu svaka ideja više je nego dobro došla. A svaki korak naprijed u poboljšanju turističke ponude u recesiji slobodno se može nazvati antirecesijskom mjerom.
 
Prema: dulist.hr
 
   

JAMBO OPET MUTI KAŠU

 

 'Ispod vode do slobode' krilatica je kojom bi se mogli opisati zadnji potezi Stipe Gabrića Jamba. Naime, u subotu je održan županijski odbor HSS-a, na kojem se trebala donijeti odluka o predsjedniku Županijske skupštine iz redova ove stranke, no uslijedio je raskol, a županijski odbor se rastao bez donošenja bilo kakve konkretne odluke. Naime, do sukoba među HSS-ovcima je došlo budući da je svaka strana - ona Iva Muja odnosno Stipe Gabrića Jamba htjela progurati svoga kandidata.

  Mujo, inače čelni čovjek županijskog HSS-a je htio Luku Vidaka koji je ušao u Županijsko vijeće kao treći na listi, a Jambo se založio za četrnaestog na listi Ivana Prcu. Da pojasnimo, oba kandidata za predsjednika županijske skupštine članovi su HSS-a, te su u Županijsko vijeće ušli s pobjedničkom koalicijom HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a. No, Mujo je potezao na jednu bandu, a Jambo udario kontru, tako da se dva dana prije konstituiranja ne zna ime predsjednika Županijske skupštine.

  Jambo bi poraz na izborima pokušao dobiti i opravdati za zelenim stolom, i na taj način odlučivati o predsjedniku skupštine - tako su nam protumačili ne baš uljudan razlaz sa županijskog odbora HSS-ovci iz Mujovih redova.

  Jambo je pak ogorčen što on i njegovi ljudi nisu uopće dobili pozivnice za sjednicu županijskog odbora.

  Uslijedilo je iznenađenje kad smo se pojavili na sastanku. Zavladao je muk. Oni nas žele izbaciti iz stranke, ali lijepo sam im rekao da to ne ide tako. Županijski odbor nas ne može izbaciti. O svemu sam izvijestio predsjednika stranke Frišćića, pa ćemo sada vidjet - rekao je Jambo. On tvrdi kako će upravo Prce koji je od početka predložen biti predsjednik. Spremni su ići do kraja, govori, a to bi prema njihovom tumačenju značilo - prelazak na drugu stranu u korist SDP - HNS-a. U tom bi se slučaju, navodi Jambo (iako ne spominje tri Vićanova vijećnika) situacija u Županijskoj skupštini preokrenula 21:19 u korist koalicije SDP-HNS.

  Mujo radi po naputcima Frana Matušića. Ako se ne ispoštuje prvotni dogovor da predsjednik bude profesor Prce, on i Dušanka Šutalo prelaze na drugu stranu - tvrdi Jambo. 

  Konstituirajuća sjednica Skupštine Dubrovačko - neretvanske županije održat će se u ponedjeljak, 15. lipnja, s početkom u 11 sati, i već sad je očito da bi mogli proživljavati deja vu prethodnih saziva u kojoj je dirigentsku palicu držao Stipe Gabrić. Prema najavama iz Jambovog tabora tako bi 'svaka slijedeća skupština mogla biti izborna'.

 Izvor: DUBROVAČKI LIST

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute