Društvo

KOMUNIZAM ODE, KONZUMERIZAM DOĐE

Spektar - Društvo

Konzumerizam ili potrošačka histerija širi se kao zaraza diljem svijeta. Riječ je o fenomenu potrošnje onoga što nam proizvođači i marketinški stručnjaci vele da trošimo, odnosno kupujemo, a ne ono što nam doista treba. Na konceptu konzumerizma čini se jedino održivim suvremeni i razvijeni kapitalizam, ma koliko mnogi to priznali. Uostalom, najnovije antirecesijske mjere i makroekonomske politike diljem svijeta temelje se na konzumerizmu, odnosno poticanju osobne potrošnje, a preko toga i proizvodnje potpunije zaposlenosti. Friedrich Hayek je takav model antirecesijske politike ocijenio nekonzistentnim i kratkoročnim, koji u sebi krije klice izbijanja novih ekonomskih kriza u sve kraćim intervalima. Međutim, ni sam nije pronašao ništa bolje. Evo jednog zanimljivog i iz neuobičajenog kantuna promatranog fenomena ili činjenice konzumerizma /Bajro Sarić/.

Jesmo li svi danas postali poprokoni? Poprokon, pitate se, što je to!? Ma, to vam je još samo jedna moja složenica, složena riječ od više riječi. Volim izmišljati nove riječi. Dakle poprokon znači pohlepni profiterski konzumerist. Mislim da se većina ljudi, pripadnika onoga što zovemo zapadnom civilizacijom upravo tako može opisati. Što se tiče onih koji još nisu postali poprokoni svaka im čast što se uspijevaju tome oduprijeti. Velike kompanije, korporacije žele da svi postanemo glupi, bezumni poprokoni kojima oni putem reklama i raznoraznih marketinških strategija mogu prodati bilo što, a sve u ime profita tj. velike zarade. Koliko se puta ode u dućan i kupi ono što se ne treba? Poticajna muzika, ljepa ambalaža, uredno složene police, reklame, čine svoje i na kraju se uvijek potroši više nego se planira.No, to bi bilo kolko glupo toliko i na neki način simpatično, da svi postanemo potrošačko konzumeristički roboti.

Ali tu utjecja društva ne prestaje, svi se polako pretvaramo i u profiterske konzumeriste. Naime da li bi mogli zamisliti recimo ovakav život. Osoba je dobila recimo na nekoj nagradnoj igri ili je uložila ili je nasljedila ili je na neki drugi legalni način došla do veće svote novaca. S dijelom tih novaca ona se skućila a ostatak je uložila u rentnu štednju i živi od mjesečne rente. Takva osoba ne mora raditi. Odnosno može raditi što god želi bez svakodnevnih stresova koje imaju zaposlene osobe. Takva osoba može recimo čitati, putovati, baviti se hrpama hobija koji je zanimaju, a za koje nebi imala vremana, može se baviti humanitarnim ili volonterskim radom itd. Ukratko ne bi li bilo divno da svi možemo tako. Da nema stalnog trčanja za novcima za profitom u našim prilikama za mini i makro profitom. I sad netko primjerice dođe i čuvši da takva osoba ne radi kaže da ona i nije od koristi društvu. E, sad kaže li se to iz ljubomore ili iskrene brige za društvo i za to da svi pripadnici društva rade. Što bi na takve tvrdnje trebali reći pripadnici nekih plemena. Možda po toj logici da su njihovi životi bezvrijedni budući da ne trče za novcima i profitom!?

Ja mislim da je život puno više od trčanja za novcem. Problem je u tome što novac i bezglava potrošnja postaju glavnim smislom života, što je u izravnoj vezi sa profiterstvom i s rastom pohlepe. Proizvodi su sve kratkotrajniji, lošije kvalitete da bi se ljudi,  dakle da bi se potrošači natjerali da što prije trče u neki dućan po novi proizvod i tako u nedogled.  Smatrati li da je život osobe koja se mora rano ustajati da ne zakasni na posao, raditi čitav dan, eventualno trpiti buling na poslu, biti u stalnom strahu od otkaza, konstantno biti pod stresom, život osobe koja kasno vjerojatno živčana i umorna dolazi sa posla, kvalitetan život!?

I onda se stariji čude zašto su mladi takvi kakvi jesu, zašto piju, zašto se drogiraju, zašto su agresivni, loši učenici itd. Onda se počinje kriviti obitelj, glupost, kao da današnji roditelji u ovako ubrzanom tempu života uopće imaju vremena za brigu o djeci. Ta nisu u stanju izlaziti na kraj sa vlastitim stresovima na poslu pa da još moraju trpiti derišta doma, derišta doma su prva na kojima se frustracije i stresovi nakupljeni tijekom radnog dana iskaljuju, još ako se ima i slabiji bračni drug super, tim gore po njega. I onda mislim da nije teško dokučiti zašto je obiteljsko nasilje u porastu, zašto se brakovi raspadaju, zašto je sve više općenito u društvu negativnih pojava.

Općenito mislim da su pripadnici zapadne civilizacije koju predvodi Amerika u opasnosti da postanu bezdušni, bezmožni, robotizirani, pohlepni, profiterski, konzumenti ukratko poprokoni.

A kad svi postanemo poprokoni, što onda? Majka Geja, planet na kom svi živimo ionako već grca i guši se u efektu staklenika, u zagađenim morima, u smetlištima, u ispušnim plinovima, u našem prekobrojnom broju. Postali smo jedina biološka vrsta koja uništava biosferu u kojoj živimo. Koliko još moramo razljutiti majku Gejau koja ne voli neravnotežu, koja sve vraća u sklad i harmoniju, te koja nemilice reducira brojnost oniha koji joj škode. A arsenal kakav stoji na raspolaganju majki Geji je stvarno impresivan: asteroidni i kometarni udari, provale vulkana i supervulkana, mutirani biološki agensi (sida, ebola, ptičija gripa,...), stres (što veći sres, slabiji je imunitet na bolesti što u konačnici uzrokuje i kraći život), epidemije, pandemije, početak novog ledenog doba, preokretanje i slabljenje magnetskih polova što čini ekosferu podložnim štetnim zračenjima sa Sunca i iz svemira, slabljenje ozonskog omotača, sunamiji, poplave, promjene obalnih linija i provale mora na kontinentalna ravničarska područja itd. Ako se efekt staklenika nastavi onda će razina mora porasti za još najmanje 100 m kako je uostalom bila narsla prije 12000 god kad je završilo zadnje ledeno doba. Stoga se nadam da još nije prekasno i da ima vremena da se popravimo i da popravimo štetu koju smo da sada počini biosferi iz koje smo potekli, koja nas (još) trpi i čiji smo (još) sastavni dio, jer nemojmo se zavaravati Zemlja je postojala milijardama godina prije nas i isto tako će postojati i milijardama godina nakon nas. Jer mi smo samo treptaj u Gejinu oku koju Sunce već grije 4 600 000 000 godina.

2009-08-13

http://celestar.blog.hr

 

SEVERINA SVAKIDAŠNJICE

Spektar - Društvo

Mislim da i nije teško objasniti toliku popularnost Severine, turbo-folka, sapunica, glamoura, pa i kiča diljem Lijepe naše. Svakodnevne recesijske i depresijske muke sve spomenuto, makar i nakratko, nekako se tako premoste. Pobjedu je odnio konzumerizam, novac, izgled, duh se, pa i duša negdje su se zatomili, živi se, kako bi se reklo od danas do sutra, sve je postalo relativno, krajnje neizvjesno i nitko ne želi propustiti prigodu užitka u današnjem danu, a sutra što bude. Svi oni koji razumiju te emocije i potrebe današnje, naravno ne samo hrvatske čeljadi od političara do estradnih zvijezda, pobjednici su. Jedna od njih je i Severina. A evo i zašto. /Bajro Sarić/

Severina je najpopularnija hrvatska pjevačica, koja javnost zabavlja i provocira svojim stihovima, ljubavnim životom i modnim kombinacijama. Nakon što je na Dori 2006.  otpjevala "Moja štikla", budno se pratilo svako njezino pojavljivanje, a sve cipele visokih potpetica u kojime bi se pojavila komentirale su se i kopirale. Pored toga, haljine koje ona obuče, veliki broj Hrvatica bi želio imati u svojem ormaru, a njezina "seljačka" kombinacija bijelih čarapa i crnih štikli postala je svojevremeno apsolutni modni trend.

Uz njezino ime u posljednje vrijeme često stoji atribut provokativna. Kako cijela zemlja s velikim nestrpljenjem očekuje njezino vjenčanje, Severina ga je i priredila. Pojavila se u raskošnoj vjenčanici, ali bez mladoženje. Koketirala je i s vjerskim simbolima i time izazivala različite reakcije vjerske zajednice, slično kao Madonna kada se "razapela" na staklenom križu s krunom od trnja na glavi na Olympic stadionu u Rimu. Iako je Madonna daleko ekstremnija, njezin utjecaj na Sevin stil je itekako vidljiv.

Pjevačica tvrdi kako oblači ono što joj se sviđa, da je najvažnije da je žena sretna pa onda to treba i pokazati. Neosporno je da je Seve hodajuća reklama za sve što odjene i muza brojnih domaćih dizajnera. Iako će joj neki zamjeriti kako ponekad izgleda kao pjevačica turbofolka, ipak je, uvelike zahvaljujući i tijelu na kojem bi joj pozavidjele i dvadesetogodišnjakinje, u središtu pozornosti gdje god se pojavi.

Gotovo svaka poznata Hrvatica koja se tu i tamo na nekom događanju pojavi dobro odjevena bude nazvana modnom ikonom. No, za tu titulu potrebno je mnogo više od povremen dobre kombinacije, potrebna je hrabrost, smionost i kreativnost. Sviđao se nekome ili ne Severini stil, ne može joj se osporiti da hrabrosti ima.

2009-08-06 

I.M.L. www.index.hr

 

 

RELIGIJA I SUMNJE

Spektar - Društvo

Vjerovati u Krista i ipak ništa ne osjećati od njegove prisutnosti (unutrašnje manifestacije njegovih božanskih “djela”) je primjer mrtve vjere; to nije istinsko Kršćanstvo. Ako nečija vjera nije popraćena sa određenom svjesnošću, to onda stvarno nije ništa drugo nego praznovjerje. Svaka aktivnost temeljena na takvoj “vjeri” će biti samo prevara za Beskonačnu Dobrotu. /Donald Walters (Swami Kriyananda) - 14 STEPS TO PERFECT JOY/

Cijeli ton crkvenog učenja u vezi žena je preziran i degradirajući. Religije su se suprostavljale slobodi žena i poučavale o njihovoj inferiornosti i podjarmljivanju; to praznovjerje neprekidno potiče ropstvo. . . Muškarci religiozne vođe su shvatili da mogu eliminirati polovinu vodstva/moći suparnika, ako bi se držali ove degradacije žena. Katolici, Mormoni i Muslimani su bili veoma uspješni kao primjer. /Elizabeth Cady Stanton 1815-1902 - borila se za prava žena/

Mi živimo u svijetu odvajanja. Odvajanje je počelo u Crkvi. Ništa nije više pokvarenije od odvojenosti uzrokovane od Crkve. /John Denver, 1980/

Za žene će to biti najveća pohvala da nikada nisu zapisale ni jedan stih u Bibliji.  /George W. Foote/

Oni koji su sljedili Krista nisu naučili voljeti svoje neprijatelje ili im okrenuti drugi obraz. Oni su umjesto toga naučili koristiti Inkviziciju i lomaču, da podvrgnu ljudski intelekt ropstvu neukog i netolerantnog svećenstva, da degradiraju umjetnost i ušutkaju znanost za tisuće godina. /Bertrand Russell 1872-1970/

Tvrditi da se zemlja okreće oko sunca jeste pogrešno isto kao tvrdnja da Isus nije rođen od djevice. /Kardinal Bellarmine - 1615 g. za vrijeme suđenja Galileju/

Svijet je očekivao dolazak herojskih duša koje posjeduju ljubav za svoj spol, za svijet, za istinu, pravdu i pravo, koje neće okljevati da se predstave kao suprotnost neistini, bez obzira pod kojim ruhom starosti ili svetosti se to pojavljuje. . . ne dopusti Crkvi ili Državi da upravljaju tvojim mislima ili upravljaju tvojim prosuđivanjem. /Matilda J. Gage 1826-1898 - WOMAN, CHURCH AND STATE/

Kreativnost nije samo borba sa grijehom i zlom. Stvaralaštvo teži ka drugačijem svijetu. Ono nastavlja sa radom Stvaranja. Idolopoklonička religija koja se temelji na strahu, znači poricanje stvaralačkog razvitka: strah od novog iskustva i stvara-nje prepreka koje osujećuju procese života. . . kroz slavljenje se kreativna religija razlikuje od religije koja se temelji na strahu. . . Nova duhovnost će prije svega biti iskustvo kreativne energije - nadahnuće. Kreativna osoba sudjeluje u Božanskoj Prirodi i kroz takvu osobu se nastavlja Božansko-ljudsko Stvaranje. Bog čeka na ljudski stvaralački akt. . . Kreativnost je potrebna za Kraljevstvo i Kraljevičanstvo Božje - Božji rad u svijetu: ona nije potrebna samo za spasenje tvoje vlastite duše. . . Najveća greška u povijesti Kršćanstva je ta što je ljude poučavalo da je Otkriće završeno u nekom određenom vremenu! /Nikolaj Berdjajev 1847-1948./

Kroz cijelu kršćansku povijest uvjerenje da je čovjekovo rođenje griješno je poticalo nerealno prihvaćanje socijalnih zala, ili čak bešćutnosti prema ljudskoj patnji. To pomaže da se lakše objasni olako prihvaćanje ropstva i kmetstva, i zabilješke religioznih okrutnosti neusporedivih sa bilo kojom drugom religijom. /Herbert J. Muller – profesor/

Crkve podvrgavaju mase, posebno siromašne izmišljotinom krivice Originalnog Grijeha i obećanjem o ekskluzivnom zagrobnom životu; na taj način je jednostavnije iskorištavati i kontrolirati ljude.  /Imagine Freedom from Governments and Churches/

Krivica se koristi kao sredstvo kontrole i to je negativno moćno sredstvo. . . Vlade to koriste da spriječe pojedince da steknu slobodu; sve religije to koriste da bi održa-vale pokornost za svoja pravila. Sizzond Zadore - THE ORACLE TO FREEDOM, 1998

Budi rođen bilo gdje, mali embrio romanopisac, ali nemoj biti rođen u sjeni velike vjere, ne pod teretom originalnog grijeha, ne pod sudbinom spasenja. Pearl S. Buck
Grijeh leži samo u nepotrebnom povrjeđivanju drugih ljudi. Svi drugi “grijehovi” su samo izmišljene gluposti. /Robert A. Heinlein/

Ideja da su Adamovi potomci automatski griješnici zbog grijeha njihovog pretka, i da su oni već griješnici kada dolaze na svijet, je strana Bibliji.(21.106) Ni jedan čovjek ne dolazi na svijet kao griješnik. Kao biće i slika Boga on je od prvog trenutka okružen Božjom očinskom ljubavlju. Posljedica toga je da on nije od rođenja, kao što se to često smatralo, neprijatelj Boga i dijete Božjeg gnjeva. Čovjek postaje griješnik samo kroz svoje vlastito individualno i odgovarajuće (griješno) djelo.  /Herbert Haag - IS ORIGINAL SIN IN SCRIPTURE, bivši predsjednik Catholic Bible Association u Njemačkoj/

Apsolutna moć kvari čak i kada se upotrebljava za humane svrhe. Dobrotvoran tiranin koji sebe smatra pastirom ljudi ipak zahtijeva od drugih pokornost ovce. /Eric Hoffer/ 

Obrazovanje je metoda gdje se stjeće viši nivo predrasuda. /Laurence J. Peter /

. . . bilo koji sistem religije koji u sebi sadrži bilo što - što zastrašuje um djeteta ne može biti istinski sistem. /Thomas Paine/

Strah pobjeđuje više ljudi nego bilo koja druga stvar u svijetu. /R.W. Emerson/

Vjeronauk čini zločin prema psihološkim zakonitostima razvoja, jer se djeci, koja nisu u stanju razmišljati o apstraktnim kategorijama, prenosi teološki sustav. Najgore je pak, kaže autor, što se na visokim učilištima danas teorija o razvoju poučava kao znanstvena istina, dok u osnovnim školama, koje organizira i održava ta ista država djecu uče mitu koji stoji u suprotnosti prema znanosti i prema živahnoj prirodi djece. To je nemoralno i nečasno stanje i to treba privesti kraju! . . . Religijsko oduševljenje proširuje našu dušu i obvezuje nas na djela koja držimo idealom. Ali kršćanstvo sputava dušu i ne povezuje naše djelovanje-stoga je više ozbiljnih ljudi napušta upravo iz religijskih razloga. A zašto oni svojoj djeci ne bi trebali pružiti uobičajeni kršćanski vjeronauk, izrazio je Tolstoj s njemu uobičajenom jednostranom snagom. On kaže: ”Tako smo se navikli na religijske laži, da i ne primjećujemo kakva ograničenost i kakve strahote ispunjavaju učenje Crkve. Mi to više ne primjećujemo, ali djeca to osjećaju, i to učenje ostavlja duboke posljedice na njihovoj duši. Mora nam biti posve jasno što činimo kad odgajamo našu djecu uz pomoć vjeronauka”. /Ellen Key -DAS JAHRHUNDERT DES KINDES, 1902/

Nemoj prisiljavati druge, uključujući djecu, na bilo koji način, da prihvaćaju tvoje stavove, bilo autoritetom, prijetnjom, novcem, propagandom ili čak odgojem. Međutim, kroz samilosni dijalog, pomozi drugima da odbace fanatizam i uskogrudnost. /Thich Nhat Hahn - zen učitelj, pjesnik - BEING PEACE/

Početak ljubavi je da onima koje volimo dopustimo da savršeno budu ono što jesu, a ne da ih mijenjamo da odgovaraju našim vlastitim zamislima. Inače mi volimo samo odraz sebe koji nalazimo u njima. /Thomas Merton 1915-1968/

Stvarno obrazovanje bi nas trebalo obrazovati u nešto daleko finije, u nesebičnost koja nas povezuje sa cijelim čovječanstvom. /Nancy Astor/

Oni koji izabiru manje zlo brzo zaboravljaju da su izabrali zlo. /Hannah Arendt/

Neodgovorni osjećaji običnog vojnika su uistinu pogrešni. On rat pretvara u trgovinu i spreman je da ratuje protiv bilo koje nacije, ili bilo kojeg dijela svoje nacije, gdje god ga pošalju. On ne smije imati svoje vlastito mišljenje. On samo mora da maršira, puca, napreduje ili se povlači, onako kako mu je naređeno, i zato jer mu se naređuje. Kako govori Thomas Jefferson (predsjednik USA iz pisma upućenog John Jay, Svibanj 23, 1788).

. . . Nepoštivanje života, što je temeljna potreba za hrabrog vojnika, jeste grijeh. Život je naša kušnja - naš period pripremnog služenja velikog Boga. . . Cijela struktura vojske je kršenje pravila Novog Testamenta. Kakav apsolutni despotizam! Kakvo dijeljenje činova po finoj gradaciji! “Nepokoravanje prema ljudima niskih pobuda” će pokvariti disciplinu. “Cijeniti druge više nego same sebe” bi degradiralo časnike. Umjesto skromnosti, mora postojati pompa. Umjesto Kršćanskog zakona ljubavi, mora postojati čovjekovo pravilo ponosa. Umjesto proučavanja svih stvari, i držati se čvrsto onoga što je dobro, vojnik mora biti uvježbavan kao krvožedni lovački pas, spreman da bude natjeran protiv bilo kojeg neprijatelja. Umjesto da uzvraća dobrim na zlo, vojska je organizirana tako da izričito povrijeđuje iz interesa. Pogledaj na vojsku spremnu za bitku. Pogledaj topove, puške, mačeve, bubnjeve, trube, i zastave. Da li ovi ljudi liče na Kršćane? Da li oni govore kao blagi i ponizni sljedbenici Sina Božjeg? Da li su oni spremni da djeluju kao prijatelji čovječanstva, i kao sljedbenici Boga kao draga djeca, stremeći da sve ljude dovedu do spoznaje njega? Da li su lekcije koje oni svakodnevno uče na vježbama iste kao postignuća potrebna za život vjere? Da li su njihovi osjećaji prema suprotnoj vojsci, kao oni koji su stvoreni pomoću “iskrene ljubavi” iz “čistog srca?”. . . . Ni jedan ratnik ne misli da Krista uzme za svoj primjer. Kako onda sljedbenici Krista ne opažaju suprotnost između profesije religije i profesije oružja? Bezbožnost Rata, članak-dio iz The Christian Review, 1838 god. str. 230-237

Zašto me zovete Gospodine, Gospodine, a ne činite ono što govorim? /Isus/

U praksi su svi ljudi ateisti; oni poriču svoju vjeru svojim djelima. /Ludwig Feuerbach/

Većina ljudi jesu nesvijesni ateisti koji samozadovoljno misle da su pobožni vjernici. Katolička crkva gradi skupe vojne ordinarijate od državnog poreza? /Swami Vivekananda/

Kada je u pitanju novac, onda je svatko od iste religije. /Francois Voltaire/

Tijekom posljednja dva svjetska rata, nacionalne crkve čak su funkcionirale kao spremni lakaji države, škropeći svetom vodicom bojne brodove i pridruživši se moćnim vojskama u pjesmi "Slavite Gospoda i dodajte streljivo". . . Bez ljubavi, dobrohotnost postaje egoizam, a mučeništvo se pretvara u duhovnu oholost. - Bog je iznad naših vjerskih pripadnosti. . . - Božja kazna stići će Crkvu. Crkva nosi raskol u vlastitoj duši koji mora zacijeliti. . . Nikada ne bih osuđivao tisuće iskrenih i posvećenih ljudi koji ne pripadaju ni jednoj crkvi, a koji nesebično rade u različitim humanitarnim pokretima kako bi izliječili svijet od društvenih nepravdi. Naime, radije bih da je čovjek aktivan humanist nego pasivan kršćanin. /M. L. King, mlađi/

Ja sam bio dijete kada je moja majka otišla da vidi kako gori ateist. Ona me odvela tamo. U crnim haljama svećnici su se okupili oko hrpe; mnoštvo je bez riječi promatralo; i dok je optuženik prolazio sa neustrašivim izrazom lica, sjaj u njegovim netrepčućim očima, pomiješan sa tihim osmjehom, je mirno zasjao; žedna vatra se uspuzala oko njegovih ljudskih udova; njegove odlučne oči su uskoro bile spaljene do sljepila; njegova smrtna muka je raskinula srce! Bezosjećajna rulja je izustila krik pobjede, i ja sam zaplakao. “Ne plači dijete!” zavapila je moja majka, “jer taj je čovjek rekao da nema Boga!” /Percy Shelly 1792-1822 - QUEEN MAB, 1813 - (Inkvizicija je u 400 godina spalila oko 20 do 30 milijuna ljudi)

2009-08-23 

   

DIPLOMA BEZ POSLA

Spektar - Društvo

Naravno da sveučilišta nisu dužna osigurati radna mjesta svojim diplomantima, ali i u dubrovačkom slučaju postavlja se pitanje koliko je programska struktura prilagođena potrebama tržišta rada. Treba li nam doista toliko novinara, marketinških stručnjaka, managera, restauratora. A tu je i drugo pitanje, koliko su na sveučilištima stečena znanja doista primjenjiva u radnoj praksi. Jedna je Amerikanka čak i tužila vlastito sveučilište, jer kako ispada tamo stečena diploma nikome na tržištu rada ne treba. Ipak, tužba je odbačena. /Bajro Sarić/

Trina Thopson,  27-godišnja nezaposlena Amerikanka, tužila je sveučilište Monroe u Bronxu, na kojem je diplomirala. Kako prenosi CBS News, Trina nije uspjela prošlog tjedna pobijediti na sudu protiv spomenutog sveučilišta, od kojeg je tražila da joj vrati 70 tisuća dolara, koliko je platila za obrazovanje.

Amerikanka je izjavila da nije uspjela pronaći plaćeni posao od travnja, kada je dobila diplomu o stupnju svog obrazovanja. Također je navela da joj sveučilište nije osiguralo sva potrebna znanja i vještine, kao što je bilo obećano. Gary Axelbank, glasnogovornik sveučilišta koje inače obećava apsolventima pronalazak posla, rekao je da njezina tužba nije utemeljena.

2009-08-03

www.index.hr

 

ZDRAVLJE JE NAJVAŽNIJE...

Spektar - Društvo

 

 

U moru savjeta za zdrav život i očuvanje ipak najvažnijeg, osobnog zdravlja, svidjelo mi se nekoliko niže navedenih. Iako pravila za siguran i zdrav život nema, svjedoci smo svakodnevnog odstupanja od pravila, ipak preporučujem ono što je iskustveno potvrđeno. Nije lako, ali mora se.../Bajro Sarić/

 

·         Redovito spavajte 7-8 sati

·         Dnevno budite tjelesno aktivni najmanje 30 minuta

·         Redovito doručkujte

·         Pijte svakodnevno barem 8 čaša vode

·         Dnevni unos hrane podijelite u 5 obroka

·         Izbjegavajte međuobroke, masnu, slanu i slatku hranu

·         Svaki dan jedite voće i povrće

·         Održavajte poželjnu tjelesnu težinu

·         Izbjegavajte stresne situacije i naučite prevladati stres

·         Ne pušite cigarete

·         Alkohol uzimajte umjereno ili ga posve izbjegavajte

 

2009-07-31

www.health.org

 

7

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute