HRVATSKI TURIZAM U 2010. IZ 2003.

Spektar - Turizam

hrvturizam

Turizam općenito, naravno tako i receptivni turizam, stalno se potvrđuje, vrlo je neizvjestan i nestalan, riskantan izvor prihoda svake nacionalne ekonomije. Uz to, potvrdit će to i turistički poduzetnici, nije baš profitom izdašan u usporedbi s drugim uslužnim, pa i proizvodnim djelatnostima. Nije preporučljivo ni da bude odlučujuće zastupljen u bruto domaćem proizvodu, upravo zbog tih svojih obilježja. Uostalom, evo kakvu je turističku sliku Lijepe naše hrvatska Vlada predvođena pokojnim Ivicom Račanom, ali i "našom" ministricom turizma Pavom Župan Rusković "iscrtala" za 2010. A koliko će ona biti slična uskoro ćemo vidjeti, jer već smo tu, u 2010-oj. Ali već mi se sad sve te brojke čine nedostižnim, a pitanje je i kad će uopće biti. Što je tome tako nije samo uzrok globalna financijska kriza, nego i brojna lutanja i improvizacije u makroekonomskoj, tako i u turističkoj politici u proteklih šest godina. Što se turizma tiče, moglo bi se reći da još uvijek nemamo ni održivu razvojnu strategiju, a golemi turistički potencijali ili se slabo ekonomski valoriziraju /kroz nisku potrošnju i jednako takvu iskorištenost kapaciteta/, a ozbiljno se zaostaje u privatizacijskim procesima, tržišnoj prilagodbi turističkog proizvoda i uopće konkurentskoj sposobnosti. /Bajro Sarić/

TURIZAM će u Hrvatskoj 2010. zapošljavati oko 380.000 ljudi, a njegov ukupni izravni i neizravni učinak procjenjuju se na oko 12,6 milijardi dolara, što znači da bi prihodi od turizma u BDP-u imali udio od oko 29 posto, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade koja je prihvatila predloženu strategiju razvoja hrvatskog turizma do 2010.

Izravni prihod turističke potrošnje u toj bi godini hrvatskom izvozu doprinosio sa 7,5 milijardi dolara.

Kao glavne ciljeve strategije, ministrica turizma Pave Župan Rusković navodi uređenje vlasničkih odnosa i okončanje procesa privatizacije, ulazak poznatih međunarodnih hotelskih brandova na hrvatsko tržište. Sada je, kaže, prisutan samo jedan brand, ali činjenica je da njih nekoliko pokazuje interes i treba napraviti sve da čim prije dođu.

Ministrica turizma ističe da je važno razviti cjelovitu ponudu turističke destinacije, te podići kvalitetu smještaja. Težimo, kaže, da Hrvatska bude destinacija s u prosjeku četiri zvjezdice.

Važno je educirati zaposlene u turizmu, donijeti prostorni plan za razvoj turizma, u kojem će značajno mjesto imati gradnja malih, boutique hotela, navela je.

Za zaustavljanje devastacije prostora posebno se zauzima i premijer Ivica Račan. Sustavnije mjere protiv devastacije, kaže, bit će jedan od prioritetnih zadataka u idućem mandatu (Vlade).

Vladinu potporu dobili su i prijedlozi strategije razvoja kulturnog turizma, razvoja zimskog i planinskog turizma, kao i novi projekt hrvatske povijesne ceste. Njime se želi iskoristiti turistički potencijal cesta koje će izgradnjom novih autocesta, ostati po strani.

Zeleno svjetlo dobile su i mjere za učinkovitiju provedbu programa golfa koje predviđaju i osnivanje državne tvrtke Golf projekt koja bi se bavila ishođenjem potrebnih dozvola, provedbom natječaja za izbor investitora itd.

Vlada je podržala i pripreme za turističku sezonu 2004. u kojoj je cilj postići rast od tri do pet posto, te osigurati da prihodi budu najmanje 15 posto veći nego u ovoj godini.

Zadovoljna je dobrim turističkim rezultatima u ovoj godini - u devet mjeseci Hrvatsku je posjetilo 8,9 milijuna turista i ostvareno 45 milijuna noćenja. Samo u listopadu broj turista i noćenja veći je za 10, odnosno 11 posto u odnosu na isti mjesec lani, što znači da je sezona produžena, kazala je ministrica.

I na uspješnim turističkim rezultatima, ministri su opovrgnuli neke teze o kriznoj situaciji u Hrvatskoj. I ti rezultati pokazuju da se Hrvatska doživljava kao uspješna, stabilna i sigurna zemlja, rekao je premijer Račan.

6. studenoga 2003.

www.index.hr

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute