SARKOZYJEV KOMPLEKS

Spektar - Društvo


Znam da se, pa baš i ne puno njih, neće složiti sa mnom, ali činjenica jest da živimo u vizualnom, možda i virtualnom, ali nipošto duhovnom svijetu. Dakle, izgled, stas, glas i slično presudni su za promociju, osobito društvenu i političku. "U zdravu tijelu zdrav duh" nikad jače nije odjekivalo nego u naše doba i teško je, pa i nemoguće to nekome objasniti. Većina su obični licemjeri koji tvrde da to nije tako, bar po meni. Kažu da je i sam Napoleon bio niskog rasta, ali imao je neku ubitačnu karizmu kojom je sve pokoravao u svoje doba. Danas, u doba kada marketinška industrija, mediji, pa i obični građani ili birači daju prednost onima privlačnog izgleda, ma što to značilo, praktično ubijaju svaku volju i nadu onima koji nisu takvi, odnosno drukčiji su, niži, sa stanovitim ne svojom voljom uvjetovanim tjelesnim i sličnim deformacijama, bez obzira što su općenito društveno i u svakom drugom pogledu potentniji. Doista, na takav način drukčijima nije nimalo lako i svakome koji je koliko-toliko sve to prevladao, ostao na nogama i opet koliko-toliko uspio, moj duboki naklon. Nije lako ni desničarskom francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, opterećenom frustracijama zbog niskog rasta, što potvrđuje i sljedeći primjer. /Bajro Sarić/

Kompleks francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zbog visine (1,68 m) sve je izrženiji u posljednje vrijeme. Najnoviji potez francuskog predsjednika zgranuo je francusku javnost. Za posjeta tvornici motora Furecia u Calignyju Sarkozyja je, dok je govorio, okruživalo dvadesetak radnika u bijelim kutama. Najnormalnije je da političari poziraju uz radnike, no ovdje je bilo čudno to što su svi radnici niži od francuskog predsjednika. Prema priznanju jedne radnice, zaposlenima je stigao dopis u kojem se za susret s predsjednikom traže osobe niže od 165 centimetara. U tvornici je među 1400 zaposlenika odmah napravljena selekcija te su odabrani autobusom odvezeni na ceremoniju. Tako je francuski predsjednik na televiziji izgledao puno više nego što uistinu jest, i to ponajvište zato što su mali radnici stajali iza njega. Odavno su poznati problemi Nicolasa Sarcozyja s visinom. Svoju treću suprugu, Carlu Bruni, koja je visoka 177 centimetara, prisiljava da nosi balerinke bez potpetica, dok se on istodobno diči dizajnerskim cipelama koje imaju pete kao da su iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Posljednji veliki skandal vezan uz Sarkozyjev kompleks zbog visine dogodio se na nedavnom obilježavanju obljetnice bitke za Normandiju - u odnosu na američkog predsjednika Baracka Obamu, koji je visok 189 centimetara, i britanskog premijera Gordona Browna, visokog 180 centimetara, francuski se predsjednik osjećao jako inferiorno. Ne mogavši izdržati, iza govornice je stavio stolčić i na njega se popeo.

07-09-2009

www.jutarnji.hr

 

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute