PESAH, SLOBODA I ŽIDOVSKI IDENTITET

Spektar - Društvo

pesah

 

Kako nam se bliži Pesah, blagdan slobode, nekoliko riječi bih htio posvetiti “slobodi” i njezinom mjestu u židovskom identitetu. Čini se da pojam slobode pripada sekularnim osobama ili društvima. Vjernik je obvezan vjerskim zakonima i ograničenjima, sekularna osoba je naizgled slobodna.

Što znači biti slobodan? Neki će reći kako slobodna osoba može činiti što hoće, pa stoga svako ograničavanje takve slobode treba biti zabranjeno. Međutim, takvo je poimanje slobode utopijsko, jer je na takav način nemoguć suživot među ljudima. Moramo imati zakone koji će regulirati ljudske odnose.

Čovječanstvo u sebi sadrži i međusobnu povezanost i odnose. Istinska sloboda se ne zasniva na neovisnosti već na slobodi od bilo kojih čimbenika koji bi mogli remetiti naše djelovanje u skladu s našom savjesti. Ponekad se suočavamo s čimbenicima kao što su gospodarske ili obiteljske poteškoće koje mogu predstavljati kušnju za našu savjest. Ali najteže je savladati vlastite impulse/nagone.

Istinska sloboda nastupa kada se oslobodimo veriga egoizma i strasti koji sprečavaju naše istine potrebe, onemogućuju logiku i onesposobljuju savjest. Čak i najbogatiji ljudi mogu biti vlastiti robovi, žudeći za većim bogatstvom i nikada ne postižući zadovoljstvo. To je poruka macesa: jedini su sastojci voda i brašno, izvorni sastojci za ljudsku upotrebu. Osoba koja za Pesah može uživati u macesu a da nije rob vlastitih požuda uistinu je slobodna.

Maimonid je o zakonima tešuve (pokajanja) zapisao:

„Neka ti ne padne na pamet to što govore neuki među narodima svijeta i većina neznalica među Židovima, da Sveti, blagoslovljen neka je, čovjeku na početku njegova postojanja određuje hoće biti dobar ili zao. Nije tome tako, već svaki čovjek može biti pravedan kao naš učitelj Mojsije ili zao kao Jeroboam, mudar ili glup, milosrdan ili okrutan, škrt ili plemenit, a tako je i s drugim svojstvima. Nitko ga neće promijeniti ni odrediti mu, niti povući ga na jedan od dvaju putova; on sam i iz svoje volje kreće onim putem kojim želi. To je rekao Jeremija: Iz ustiju Najvišega neće izaći ni zloća niti dobrota. (Tužaljke 3,38) Dakle Tvorac ne određuje čovjeku hoće li biti dobar ili loš. S obzirom na to, grešnik uništava sam sebe, te treba plakati i tugovati zbog svojih grijeha i zbog onoga što je učinio svojoj duši, nanoseći joj zlo. O takvome je napisano: Čemu žaliti živoga čovjeka? (Tužaljke 3,39) Napisano je i da se, ako smo svojom moći i svojim rukama i svojom voljom počinili zlo, trebamo pokajati i napustiti svoju zloću, jer je odluka sada na nama. To je značenje ovoga: Potražimo svoj put i istražimo i pokajmo se. (Tužaljke 3,40)” Rambam zaključuje da je izbor „važno načelo i stup Tore i Božje zapovijedi ... jer pravo vam je dano, a sve što čovjek zaželi učiniti od ljudskih djela, on čini, bilo da je dobro ili loše ... jer Bog ne prinuđuje ljude i ne određuje im da čine dobro ili zlo, nego je sve prepušteno njima samima.“

Prema Rambamu cijela zamisao u Tori i ispunjavanje micva temelji se na načelu slobode. Bez slobode, nema logike u zapovijedima te nitko ne može biti kažnjen zbog propusta obdržavanja zapovijedi. Rambam se suprotstavlja ideologiji determinizma.

Židovski identitet se sastoji od dva podidentiteta: vjerskog i sekularnog. Čini se kao da ti podidentiteti proizlaze iz dvije različite zajednice ali imaju suživot u samoj osobi. Vrednovanje slobode pripisuje se sekularnom židovskom podindentitetu, dok se vrednovanje poslušnosti i discipline pripisuje židovskom vjerskom podindetitetu. Shvatimo li da se oni međusobno nadopunjuju i uklapaju, postići ćemo ideju “slobode koja se temelji na zapovijedi”.

Pesah je blagdan za oblikovanje židovskog identiteta. U Hagadi čitamo: “U svakom će naraštaju čovjek na sebe gledati kao da je sam bio izveden iz Egipta”, što znači da će ponovno izgraditi svoj židovski identitet.

Neka misao o zajedničkom dopunjavanju naizgled nepomirljivih podidentiteta našeg modernog židovskog identiteta bude stup za ponovo sjedinjenje. U ponovnoj izgradnji našeg identiteta i zajednice slijedimo svoju savjest u slobodi.

U ljubavi i s najboljim željama za sretan i košer Pesah,

31. ožujka 2010.

Rabin Kotel Da-Don

 

HNB tečajna lista

03.01.2020
Srednji
JPY JPY
100
6,109155
CHF CHF
1
6,854022
GBP GBP
1
8,781009
USD USD
1
6,646529
EUR EUR
1
7,442783
$ Odabir valute
= Odabir valute